Docent Armand van Middendorp

Ferry Knijn Fotografie 2015

Ferry Knijn Fotografie 2015

Armand van Middendorp (1973) speelt drums vanaf zijn 12e. Zijn fascinatie voor muziek begint al vroeger. Zolang als hij zich kan herinneren zit hij bij de draaitafel thuis platen te luisteren. In de buurt woont een drummer die hij kan horen spelen als hij de hond uitlaat. Na hem gevraagd te hebben of hij eens kan komen kijken, heeft hij drumles.

Een aantal jaar later komt hij via school in de locale muziek-scene terecht. In cover bands, maar ook groepen met eigen werk, doet hij veel ervaring op. Vanaf zijn 19e wordt het allemaal serieuzer als hij lessen gaat volgen bij drumlegende Fred van Vloten. De lessen hebben grote impact, en niet alleen op drumgebied. In Amsterdam gaat Armand naar de Djam om combo lessen te volgen en muziektheorie te leren. Daar ontmoet hij nieuwe muzikanten, waardoor zijn speelterrein alsmaar uitbreidt. Jazzcombo’s, top 40 werk, latin, rock, sessies, lesgeven…

In 2003 vertrekt Armand, gefascineerd door jazz, voor 3 maanden naar New York City. Hij studeert daar full time bij the Collective, een gerenommeerde drumschool op Manhattan. Hier krijgt hij les van Ian Froman, die een zeer grote invloed heeft op zijn ontwikkeling. Hij keert regelmatig terug naar New York om lessen te volgen van Ian.

Vanaf eind 2003 geeft Armand les bij de Ludwig Rhythm Factory, de plek waar hij zelf les had van Fred van Vloten.
Na veel spelen in verschillende situaties wordt de drang groot om zelf muziek te gaan schrijven. Dit heeft geresulteerd in het album The Southern Stone, dat begin 2016 onder zijn eigen naam uitkomt.